A

A

A

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych

strona główna wystawy>>

wstecz>>

Zwiedzaj dalej >>

dalej >>

Stado owiec zamknięte w  koszarze w nocy

dalej >>

Baca krojący plasterki oscypka, obok chłopak siedzący przy stole.

dalej >>

Odręczna tabliczka przy wejściu do bacówki. Można przeczytać: ,,Hala Majerz" od 14:00 do 16:00 nieczynne. DOJENIE owiec. Przepraszamy

dalej >>

9.   W czasie kiedy baca rozpoczyna wyrabiać sery, juhasi wraz z psami wyruszają na wypas stada zwanego kierdelem, (kyrdelem). Niektórzy pasterze zabierają tam ze sobą trochę pożywienia – chleb, kawałek kiełbasy lub sera, do tego piwo lub wodę. Aby zapanować nad kierdelem na halach, większość pasterzy stosuje system sygnałów i nawoływań o prostej melodii,  w tym gwizdy (różnej długości), sygnały dawane rękami i ciałem, krótkie okrzyki, komendy, czasem przekleństwa, zwane łącznie holokaniem. Do  przeganiania bardziej niesfornych zwierząt pasterze wykorzystują też cienkie kije  lub witki zwane pręciami  (chabinami). Niezwykle pomocne są też mniejsze psy, które od najmłodszych lat są szkolone do zaganiania owiec. Podobnie jak owce, psy uczone są reagowania na gwizdy, sygnały wykonywane rękami i ciałem oraz dodatkowo komendy słowne typu „góra”, „dół”, „lewo”, „prawo”, „przód”, „tył”. Niektórzy bacowie stosują obce rasy psów zaganiających. Szczególną popularnością cieszy się rasa border colie, którą rozpowszechnił m.in. baca Tadeusz Mierzwa. Większe psy stróżujące, słynne owczarki podhalańskie pilnują, aby stad nie zaatakowały drapieżniki  i aby nie podeszli zbyt blisko obcy ludzie.  [Na wypasie, Damian Miętus, Polana Śmietanowa, Stachurówka, Lipnica Mała]

Pasterz w czasie wypasu. Obok dwa owczarki podhalańskie

dalej >>

Półki z dojrzewającymi serami wołoskimi

dalej >>

Uśmiechnięty baca przy produkcji oscypka, którego ręcznie wyrabia

dalej >>

dalej >>

Bryndza owca trzymana w korze drzewa. Z przodu widoczne plastry bryndzy. Z prawej bryndza w jelitach w kształcie kuli.

dalej >>

Pasterz przy sklagowanym mleku w pucierze. W ręku trzyma  ferulę do jego mieszania

dalej >>

Widać satę założoną na pucierę na której leży jedlina. Pasterz przelewe przez nią mleko.

dalej >>

Dwójka pasterzy doi owce w strądze  ograniczonej drewnianym ogrodzeniem w którym znajduje się bramka otwierana za pomocą sznurów  przez dojących. Z tyłu widać zabudowania koszaru.

dalej >>

Dwóch pasterzy doi owce w całkowitych ciemnościach.  Obok widać owce w koszarze

<< strona główna  wystawy

obejrzyj kolekcję >>

FUNDACJA PRZESTRZENIE DZIEDZICTWA

Fundacja Przestrzenie Dziedzictwa
fundacja przestrzenie dziedzictwa

Skontaktuj się z nami:

Fundacja Przestrzenie Dziedzictwa

e-mail: fundacjapd[at]protonmail.com

tel. +48 12 00000000

Copyright by FUNDACJA PRZESTRZENIE  DZIEDZICTWA 2019-2020 – All rights reserved